Z wykształcenia doktor nauk farmaceutycznych oraz pedagog. Ma też dyplomy z dietetyki i żywienia człowieka, a także z psychodietetyki (studia podyplomowe).
Autorka książek: o produktach spożywczych, m.in.: „SMART SHOPPING”, „Żywność dla dzieci”, książek o żywieniu m.in.: „Na coś trzeba umrzeć”, „SMART COOKING”, książek dla dzieci, m.in. „14 kostek cukru”, „Śniadaniówka”, oraz serii felietonów o życiu „#takietampieprzenie”.
Ekspertka w programach, prowadząca program telewizyjny „Zdrowo dla odmiany”, oraz założycielka fundacji „samo się nie zrobi”, w ramach której ma zamiar przeprowadzić rewolucję żywieniową w żłobkach, przedszkolach i szkołach.
Na co dzień – oprócz sprawdzania składów produktów w sklepach spożywczych – pracuje nad kolejnymi książkami, prowadzi szkolenia, warsztaty, pokazuje na Instagramie, Facebooku i YouTubie (@doktorania) ciekawe i mniej ciekawe produkty, popularyzuje jedzenie kiszonek oraz dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z różnych obszarów w podkaście #takietampieprzenie.